banermali.png
baner001.jpg baner002.jpg baner003.jpg baner004.jpg baner005.jpg baner006.jpg baner007.jpg baner008.jpg baner009.jpg baner010.jpg baner011.jpg baner012.jpg baner013.jpg

Boravkom na otvorenom jačamo prirodni imunitet djece prema raznim bolestima

 

Boravak djeteta na zraku

 

Važnost pravilnog odijevanja i obuvanja djece u ljetnom periodu

 

 

Jedna od bitnih zadaća zdravstvene voditeljice u dječjem vrtiću je i kontinuirana briga i skrb za očuvanje i unapređenje dječjeg zdravlja. Ona se provodi raznim metodama i sredstvima, a jedna od njih je i zdravstveni odgoj djece, roditelja i svih zaposlenih djelatnika vrtića. 

Boravak djece na zraku je dio svakodnevnih aktivnosti u sva četiri godišnja doba. Planira se u skladu s vremenskim uvjetima i dobi djeteta. 
Osnovna pravila pri planiranju su fleksibilnost i prilagodljivost. Boravkom na otvorenom jačamo prirodni imunitet djece prema raznim bolestima. 

Omiljena zabava djece je igra i aktivnost na otvorenom ( terasa, park, šetnja, sportski teren, dječje igralište ). Kod igre na otvorenom djeca pokazuju radost i radoznalost, te razvijaju spoznaju i vještine na svim razvojnim područjima. Vrijeme je bitno zato što pruža djeci iskustva o boravku na zraku u svim godišnjim dobima. Djeca vole biti i na kiši i na snijegu. Boravak na zraku koristi zdravlju djeteta. 

Tjelesna aktivnost potiče također razvoj imuniteta. Kretanjem i trčanjem ubrzava se disanje, strujanje zraka je brže, pa se tako i bolje “ čiste “ dišni putovi.  Boravak na zraku preporučuje se i stoga što djeluje pozitivno na organe za kretanje, organe za disanje, krvotok kao i na živčani sustav, te na socijalizaciju djece i stvaranje pozitivne slike o sebi. Bitno je boraviti izvan zatvorenih prostorija, jer izlaganje suncu pomaže tijelu u resorpciji tvari koje su mu potrebne za iskorištavanje kalcija i fosfora koji su važni elementi u gradnji kostiju, zubića. Sunce podiže raspoloženje, potiče proizvodnju vitamina D, blagotvorno djeluje na neka upalna zbivanja kože.

Temperatura zraka ispod 0 nije kontraindikacija za boravak na zraku. Djeca mogu biti na igralištu i kod temperature do - 10 stupnjeva, te ako nema vjetra, magle i jakog jutarnjeg mraza. Aktivnosti na zraku se zimi planiraju u doba dana kad je najtoplije, između 10 i 14 sati. Mlađa djeca borave kraće, do 30 minuta, a starija mogu i do sat vremena ovisno o vremenskim prilikama. 
Roditelji se često pitaju neće li se djeca lakše razboljeti, ako budu zimi boravila vani, nego u toploj sobi. Odgovor je NE, a evo zašto: u zatvorenom prostoru radi loših mikroklimatskih uvjeta ( suhi zrak, smanjena vlaga ) dolazi do sušenja nosne sluznice, smanjenja lučenja sluzi, smanjuje se funkcija nosnih dlačica koje pročišćavaju zrak, pa stoga nečisti zrak ulazi u pluća. Puno djece na manjoj površini pogoduje lakšem prijenosu bolesti, a također i dulji boravak u zatvorenom prostoru. 
Najvažnije mjere prevencije bolesti su svakako boravak na zraku, svakodnevno provjetravanje prostorija gdje borave djece ( ne “ propuh “ ), kao i redovito pravilno pranje ruku.

 

VAŽNOST PRAVILNOG ODJEVANJA I OBUVANJA DJECE

 

ZIMSKI PERIOD:

 • različita odjeća za šetnje ili aktivnosti
 • praktična odjeća ( topla, meka ) koja zadovoljava higijenske zahtjeve i omogućava pravilnu regulaciju tjelesne temperature 
 • donje rublje treba biti pamučno ( koža može disati ), a gornji slojevi od sintetike 
 • temperatura ispod 0 obavezno skafander 
 • slojevito odijevanje kako se djeca prema potrebi mogu raskomotiti ili utopliti 
 • nepotrebno je djeci obući previše odjeće, jer se onda ona znoje 
 • kapa, šal, čizme i rukavice su obavezni 
 • rezervna odjeća i obuća su također obavezni ( ako bude potrebno presvlačenje ) 
 • preporuka je zaštita kože lica i usana odgovarajućim kremama ( hladnoća i refleksija sunčevih zraka ) 
 • nošenje sunčanih naočala sa UV zaštitom na snijegu, jer bjelina snijega lako zaslijepi 
 • odjeća i obuća ne smiju biti tijesne, uske, sputavati tjelesne pokrete, pritiskati dijelove tijela, izazivati natiske 
 • odjeća i obuća ne smiju biti ni prevelike ili preširoke, jer onda padaju s nogu ili se iskrivljuju noge 
 • neadekvatna odjeća i obuća loše utječu na djetetovu sigurnost i spretnost 
 • djecu starije dobi podučiti pravilnom disanju: udisati kroz nos, izdisati kroz usta 
 • šal ne stavljati preko nosa i usta, jer onemogućava normalno disanje

Pravilna izmjena prirodnih činitelja ( zraka, sunca, vode ), kao i pravilna prehrana , te izmjena aktivnosti i odmora primarni su uvjeti koji pozitivno utječu na djetetov rast i razvoj.

Vlatka Tovernić – zdravstvena voditeljica

Kalendar događanja

Veljača 2021
26
Petak
nema događanja
BuaXua Calendar

Eko-himna

Brojač posjetitelja


Trenutno

1
Online

26 Veljača 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com