banermali.png
baner001.jpg baner002.jpg baner003.jpg baner004.jpg baner005.jpg baner006.jpg baner007.jpg baner008.jpg baner009.jpg baner010.jpg baner011.jpg baner012.jpg baner013.jpg
  __ Vrtić kod kuće 

 Upute roditeljima

vezane za Covid 19

   

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

     

LJETNA PUTNA LJEKARNA

Bez obzira kamo putujete, uvijek je sa sobom dobro nositi svoju malu putnu ljekarnu!

 

 

Bez obzira kamo putujete, dobro je nositi svoju malu putnu ljekarnu u kojoj će se naći lijekovi i pribor za akutna stanja, kronične bolesti kao i sredstva za osobnu higijenu. Ako trebate uzimati lijekove i/ili bolujete od neke kronične bolesti sa sobom obavezno ponesite medicinsku dokumentaciju i popis na kojem čitko piše ime lijekakoji morate uzimati, a savjetujte se svakako  i s liječnikom.Medicinska dokumentacija vam omogućuje da možete doći do lijeka i izvan mjesta stanovanja. Pobrinite se da prije putovanja pribavite dovoljnu zalihu lijekova i drugog potrebnog pribora. Lijekove uvijek treba nositi u originalnim kutijama u kojima su i upute, a treba ih spremiti na jedno mjesto. Pazite da budu spremljeni izvan dohvata djece, na temperaturi do 25˚C te zaštićeni od svjetlosti i vlage. Prilikom pripremanja putne ljekarne uvijek provjerite rok uporabe proizvoda.

Obavezno ponesite iskaznicu zdravstvenog osiguranja (osnovnog i dopunskog).

Ponesite sa sobom i broj telefona svog obiteljskog ili specijalističkog liječnika.

Kada odlučite putovati na određeno mjesto, raspitajte se o tome gdje je najbliža ustanova za medicinsku pomoćili liječnik, kao i ljekarna i kako se do njih dolazi, te da li je voda pogodna za piće.
Ako putujete u inozemstvo, trebate se informirati i o načinu korištenja i opsegu  zdravstvene zaštite u državi kuda putujete, odnosno o tome ima li ta država ugovor s našim HZZO-om (detalje možete doznati na www.hzzo-net.hr).Za putovanje u europske zemlje otkako smo član Europske unije, treba izvaditi europsku karticu zdravstvenog osiguranja ( EHIC ) kojom se ostvaruje pravo na hitnu zdravstvenu zaštitu na teret HZZO- a, a zahtjev se podnosi se u najbližem uredu HZZO.  
Svaka država ima svoje pravne propise te bi bilo dobro prije puta informirati se o načinima i količinama transportiranja lijekova te o ograničenjima vezanim uz nošenje lijekova preko granice.

Najbolje je da se savjetujete putem Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.
Prije putovanja u stranu zemlju važno je informirati se o mogućim zdravstvenim rizicima kojima možete biti izloženi.Da biste sve o tome doznali, potrebno je posjetiti epidemiologa. Specifični savjeti o obveznim i preporučljivim cijepljenjima i o potrebi za preventivnim uzimanjem lijekova ovise o odredištu, trajanju putovanja, uvjetima smještaja, razlozima putovanja, sezoni putovanja i trenutačnoj epidemiološkoj situaciji, a mogu se donijeti tek na temelju izravnog razgovora putnika i liječnika epidemiologa.
Prema propisima Svjetske zdravstvene organizacije za putovanja u određene zemlje putnik mora imati knjižicu cijepljenja kao dokaz da je ispravno cijepljen protiv zaraznih bolesti kojih u toj zemlji ima.

Lijekovi:

 •  Preparati za osobnu higijenu tijekom putovanja (sredstva za suho pranje ruku, vlažne maramice)
 •  Lijekovi protiv alergije
 •  Lijekovi protiv temperature i bolova (obavezno uzeti toplomjer)
 •  Tablete protiv bolesti kretanja
 •  Sredstva protiv proljeva i za sprečavanje dehidracije
 •  Sredstva protiv opstipacije
 •  Pastile protiv kašlja ili grlobolje
 •  Sredstva za zaštitu od insekata, te nakon uboda insekta i dodira meduza
 •  Sredstva za zaštitu kože od sunca, te nakon izlaganja suncu
 •  Kapi protiv crvenila i suhoće očiju
 •  Čepići i kapi za uši
 •  Pribor za obradu ozljeda = univerzalni antiseptik, flaster u nekoliko veličina, sterilna gaza različitih veličina, zavoji različite širine i dužine, škarice, pinceta
 •  Preparati za prevenciju upala urinarnog trakta
 •  Ne zaboravite na bočicu s vodom, jer je obavezna kod svakog izlaska na otvoreno za djecu i odrasle!

Ugodan Vam zasluženi godišnji odmor bez obzira hoćete li ostati kod kuće ili ćete negdje otputovati!

Vlatka Tovernić – zdravstvena voditeljica

K U T A K    Z A   S M I J E H


 

ZAŠTO IMAMO PREZIME?

Da znaš tko si, jer neki imaju isto ime. (A.M. 6 g.)

Kad ides preko granice da mama može reći prezime preko kartice. (E.M.6 g.)

Kalendar događanja

Veljača 2021
27
Subota
nema događanja
BuaXua Calendar

Eko-himna

Brojač posjetitelja


Trenutno

1
Online

27 Veljača 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com